Äitienpäiväkirjat

Aamulla soi kännykkä ja sain äitienpäiväonnittelut. Kun sitten olin keitellyt itselleni kahvia ja tehnyt aamupalaa, avasin postitse saamani äitienpäivälahjapaketit. Ihan niin kuin ounastelin, sain lisää englanninkielisiä David Weberin kirjoittamia tieteisjännäreitä tulevaisuudessa avaruudessa elävän Honor Harringtonin seikkailuista.

En ole vielä päässyt ihan kaikin puolin perille, miksi luen näitä hyvinkin sotaisia kirjoja. Epäilen, että työskentelen seikkailuja lukiessani samalla joidenkin omien aggressioitteni ja väkivaltaisten muistojeni sekä monenlaiseen menestykseen liittyvien toteutumattomien toiveitteni parissa, mutta vain osoittain.

Olen ollut lapsesta saakka kiinnostunut tieteisjännäreistä, joiden maailma on jollakin lailla ikään kuin tieteellisesti tutkittua ja kehitelty, rakenteellöisesti selkeä ja johdonmukainen, vaikkakin kuvitteellinen. Siinä mielessä nämä Honor-kirjat ovat hyviä. Väkivaltaa näissä kirjoissa kuitenkin on, joten jos ei sellaista tahdo kohdata kirjoja lukiessaan, kannattaa jättää nämä väliin.

Minä saan näitä Honor Harrington -kirjoja lahjaksi pojaltani, joka lienee lukenut näitä huomattavasti enemmän kuin minä. Onneksi minulla on kolme etunimeä ja sitten on vielä joulu, ystävänpäivä ja äitienpäivä, eli kuusi mahdollisuutta vuodessa saada hyvää englanninkielistä lukemista lahjaksi. Mainiota! Siispä kiitos tähänastisista ja odotettavissa olevista kirjoista Antti-Juhanille.

Niin, Honor Harrington on hurja nainen, joka on ammatiltaan upseeri, ansioittensa vuoksi aateloitu ja yhden uskonnollis-patriarkaattisen planeetaan ainoa naispuolinen osavaltion johtaja,

Honor Harrington on myös rikas liikenainen. Hän loi omaisuuden muun muassa ottamalla provisiopalkkiolla normaalin upseerin palkan lisäksi palkittuna kiinni suuren mittaluokan salakuljettajia yhdessä elämänsä vaiheessa. Jouduttuaan yhden voittamansa kaksintaistelun vuoksi maanpakoon kuningattaren avaruuslaivastosta johtamaansa syrjäisen planeetan “osavaltioon”, hän sijoitti omaisuutensa paikalliseen uudenlaiasen taajama- ja viljelykupumateriaalifirmaan. Erilaisten hankalien välivaiheiden jälkeen yritys tuotti tolkuttomasti voittoa.

Sen jälkeen Honor Harringtonilla on sitten ollut seikkailuja, joissa maanpako on tavallaan jo peruttu, mutta sellaisen tehtävän vuoksi, joka oli lähes mahdoton. Honor Harrington johti joukkojaan jälleen muita avaruusaluksia tuhoavia avaruusroistoja vastaan käydyissä taisteluissa, jotka päättyivät tuhon uhan alta lopulta olosuhteisiin nähden hyvin.

Ilmeisesti Honor Harington on omistaan eristetty vanki siinä kirjassa, joka on tapahtumien järjestyksessä luettava ensin. Tähän viittaa takakannen teksti ja kirjan nimikin on “In Enemy Hands”. Hiukan minua hirvittää, mitä jonkinmoisessa vankien siirtokunnassa voi tapahtua.

One Response to “Äitienpäiväkirjat”

  1. […] Minä, joka en oikein jaksa lukea kirjoittain tekstiä tietokoneelta, saan lahjaksi paperille painettuja Harrington-kirjoja niitä itsekin lukevalta Antti-Juhanilta. […]

Leave a Reply