Silmäpolireissulla havaittua

Kävin kontrollikäynnillä silmäpoliklinikalla. Silmien mustuaisia isonnettiin tipoilla. Jotkut miehet olivat ennen minua saaneet tippoja ja sen jälkeen neuvon hakea autonsa kauempaa ihan talon luo. Minultakin kysyttiin, olinko tullut omalla autolla, mutta en, vaan linja-autolla.

Mustuaisen laajentumista odotellessa istuskeltiin ja puhuttiin odotushuoneessa muiden kanssa. Henkilöautollaan liikkeellä olevat valittelivat paikoitusongelmia ja naureskelivat isoille oleville ja tulevilla ostoskeskuksille. Ideaparkin tarpeettomuus ja turhuus tuli esille. Samalla ihmetteltiin siitä, miten vaikkapa Keskisen kyläkauppa on pysynyt voimissaan ja vetänyt muita liikkeitä ympärilleen alunperin keskellä metsää könöttäessään. Tästä päästiin siihen, miten edullisia ostosten pitäisi etäisissä ostoskeskuksissa olla, että yksityisautoilu tai bussimatkakaan kannattaisi.

Jostain syystä miesten jutut kääntyivät seksin myyjiin, mutta tässä vaiheessa pääsin silmälääkärin tutkimushuoneeseen.

Silmä on tosiaan ikääntynyt, lasiaisen irtaantuminen on yhä vähän kesken. Jos en hieroskele silmää, enkä tee fyysisesti rasittavia hommia, niin totun silmän nykytilaan: mustaan läikkään näkökentässä ja valokaareen sen reunalla. Tosin tänään kaikki tökötit, joita sain silmiin tutkimusten vuoksi, vaikeuttivat tilapäisesti näkemistä. En ihan havainnut, missä Taysin silmäklinikan bussipysäkki oli. Edellisellä kerralla harhailin hohtavien hankien ja lumisohjon keskeltä yhden pysäkin ohi, kun en nähnyt kunnolla. Tällä kertaa Joku ystävällinen nuorukainen neuvoi reitin osoitellen ja selittäen.

Bussi tuli pian pysäkille päästyäni. Käytävälle muodostui ruuhkaa, sillä kahdet lastenvaunut eivät mahtuneet kunnolla niille varattuun tilaan. Toiset olivat tavallista leveämpää mallia, sanoi joku. Kolmass lastenvaunujen kanssa kyytiin pyrkinyt ei päässyt myöhemmältä pysäkiltä mukaan, koska kolmansille vaunuille ei ollut edes sisääntuloon tilaa. Vauvat olivat rauhallisia ja heidän vaunujaan työntäneet nuoret aikuiset keskustelivat tilanteesta rauhallisesti.

Matkustajat pujottelivat kärsivällisesti ahtaan paikan ohi, mutta kuskia tilanne hermostutti. Kuski huusi aika julmalla äänellä, että vaunutko siellä reitin tukkivat tukkivat ja että käytävällä pitää mahtua kulkemaan. Kuski ei vaikuttanut ihan palvelualttiilta henkilöltä. Vaunullisten matkustajien tilanne on vaikea, kun ei vo olla varma, mahtuuko mukaan.

Minä istua könötin ikkunanvieruspaikalla, kunnes jäin pois oikealla pysäkilläni. Jouluvalot ja lähes keväisen leppeä sää tuntuvat epätodelliselta yhdistelmältä.

Leave a Reply