Identiteetti, monipersoonaisuus ja vastuullisuus

Saksan Dortmundissa on helmikuun puolivälissä ESAP:in järjestämä filosofian tapahtuma nimeltä “Personal Identity, Multiple Personality and Responsibility”. ESAP on eurooppalaisen analyyttisen filosofian seuran englanninkielisen nimen lyhenne ja tuon aiheen suurpiirteinen suomennos on tämän lokimerkinnän otsikossa.

Olen tutkinut minuutta, teon aikojaa ja tekijää viime vuosina analyyttiseltä kannalta. Ehkä olen ollut ja varmasti olen vieläkin tämmöisen tutkimisen tarpeessa ihan itseäni varten, ja yhä toki myös tieteellisestä filosofisesta mielenkiinnosta.

Näinä väsyväisyyteni päivinä olen joutunut miettimään omakohtaisesti, onko monipersoonaisuus tai ainakin identiteetin hajanaisuutena tuntuva dissosiaatiohäiriö määrittänyt kaikkea kokemistani ja tekemistäni suunnilleen koko ikäni.

Ehkä opintojeni monialaisuus, työ- ja työttömyysurani pätkittäisyys, etunimien viime aikainen moninaisuus ja väsyttävien fyysisten sairauksien ohella tuntuva henkinen väsymys ovat kaikki tuollaisen dissosiaatiohäiriön aiheuttamia “hälyääniä” ja yksinkertaisen elämänpolun haaroittumista.

Kiintymyssuhdehäiriö on kuulemma dissosiaatiohäiriön varhainen kasvualusta, jota lapsuuden traumat ja elämän mittaan eteen poukkoilevat stressaavat tilanteet, olosuhteet ja tapahtumat lannoittavat. En mieti enää noita syntyjä syviä, vaan sitä, miten pääsisin eheän identiteetin tilaan ja pysyisin olemaan ihmissuhteissani läsnä kokonaisvaltaisesti.

Tunteeni eivät oikein välity niiden kohteille kohdatessamme. Joskus taas reagoin liiankin vahvoin tuntein joihinkin sanoihin ja tapahtumiin, jotka eivät näissä nykyisissä tilanteissa edellytä niin massiivisia tunnehyökyjä. Koska yritän itse kantaa vastuun ilmaisustani ja toiminnastani, koetan etsiä hajanaisuuteni takaa ja alta ehjää perustaa.

En voi nykyhetkessä paeta vastuutani vetoamalla vaikeaan lapsuuteen, ankeaan nuoruuteen ja pipoon, joka on niiden vuoksi ollut kireällä koko tähänastisen elämäni. Nyt en silti jaksa paljoakaan, mutta luotan paranemisen taitooni ja voimistumiskykyyni.

Jos voittaisin lotossa runsaasti rahaa, saattaisin yrittää päästä tuohon ESAP:in tapahtumaan.

One Response to “Identiteetti, monipersoonaisuus ja vastuullisuus”

  1. […] blogiini Maija Tuomaala ja käytin otsikkona tapahtuman suurpiirteistä suomennosta Identiteetti, monipersoonaisuus ja vastuullisuus. Etsin identiteettiä. Tutkin minuutta, teon aikojaa ja tekijää. Tahtoisin päästä tuohon […]

Leave a Reply