Vaikea ratkaisu

Minä olen vasta nyt presidentivaalin toisella kierroksella siinä ongelmallisessa kohdassa, missä on valittava, äänestääkö ja jos äänestää, niin ketä äänestää.

Ensimmäisellä kierroksella olin tukemassa presidenttiehdokasta, jonka itsekin alusta asti tahdoin mukaan kisaan. Siksi ensimmäisen vaalikierroksen aikana mielessäni ei ollut epäilyksen häivää ehdokkaastani, vaan tuin ja äänestin ilman muuta vihreää Heidi Hautalaa.

Tulin jo aiemman blogimerkintäni kommenttina mainineeksi, että olen nyt Tarja Halosen kannalla. Valinta ei käynyt niin kepeästi, kuin olen antanut ymmärtää.

Minua on esimerkiksi kysytty kannattamaan Tarja Halosta nimen omaan hänen sukupuolensa vuoksi. Sukupuoli ei kuitenkaan riitä presidentin valinnan perusteeksi. En minä vihreän naisjärjestön puheenjohtajana automaattisesti kannata naista, missä vain sellaisen näen.

Jos minulla kuitenkin on hyvät perusteet naisen tukemiseen, niin tuen häntä ehkä enemmän, kuin tukisin miestä vastaavassa tilanteessa. Sen verran heikompi kilpailuasema naisilla on yhä yhteiskunnassamme, että jokaisen tukijan kannattaa ponnistella hiukan vielä lisää siinä, missä tuntuisi jo olevan levon aika.

Joidenkin köyhien ja muutenkin vaikeuksissa elävien tuttujeni ja lukuisten samanlaisten tuntemattomien ihmisten Tarja Haloseen asettaman toivon vuoksi – ja heitä tukeakseni – voin nähdä hänet kahdesta tarjolla olevasta ehdokkaasta äänestämisen arvoisena.

Toki arvostan myöa sitä, että Tarja Halonen on ensimmäinen naispresidenttimme. Tosin minun kannaltani siinä uranuurtajan kohdassa saisi olla Heidi Hautala, sillä olisin suonut hänen voittavan vaalin jo kuusi vuotta sitten.

Ikävää, että Tarja Halosen presidenttiohjelma sisältää kovin paljon vallan kasvattamisen tahtoa. Onneksi presidentin vallan määrää ei kuitenkaan päätä presidentti itse, vaan kaksi eduskuntaa.

Kyllä minä tosiaan aion äänestää tälläkin kierroksella. Harkitsen vielä sitä, millaisiin muihin toimiin ryhdyn sen vuoksi, että olen tällä toisella kierroksella Tarja Halosen kannalla.

2 Responses to “Vaikea ratkaisu”

  1. […] Naton suhteen olen Vihreän liiton puheenjohtaja Tarja Cronbergin linjoilla, mutta hän valitsi Halosen sillä perusteella lähes viikkoa myöhemmin kuin minä omilla perusteillani. Omasta päätymisestäni toisella kierroksella Tarja Halosen kannalle kerroin täällä blogissani. En tahdo valtuuttaa omalta osaltani sellaista henkilöa presidentiksi, joka jo etukäteen ilmoittaa, että ei olisi presidenttinä minun eikä myöskään arvojeni asialla. […]

Leave a Reply