Tapasin aktiivisia äänestäjiä pakkaspäivänä – vanhainkodissa

Tämän päivän äänestysvilkkaus on ilmeisesti ollut vähäisempää kuin kuusi vuotta sitten. Ehkä kylmyydellä on osuutensa äänestäjien vähäisempään määrään tänään.

Tämä päivä on ollut ainakin täällä Tampereella säältään talven kylmimmästä päästä ja tuulen vuoksi vielä kylmemmän tuntuinen. Juuri nyt ensimmäisenä toisen kierroksen ennakkoäänestyspäivänä sääennuste väittää, että pakkanen jatkuu. (Koska Tampereen sään voi nähdä netistä aina päivittyvänä, en voi jättää tähän pysyvää vahvistusta tämän päivän säästä.)

Minä oletin etukäteen muista kuin säähän liittyvistä syistä, että vanhukset kohdalleni osuvissa ennakkoäänestyspaikoissa äänestävät vähemmän kuin ensimmäisellä kerralla. Hyvä, että en pidä tapanani lyödä asioista vetoa, sillä tässä olisin hävinnyt.

Vietin tämän päivän taas Koukkuniemen vanhainkodissa vaalitoimikunnan jäsenenä. Äänestäjiä oli lähes 20 prosenttia enemmän kuin ensimmäisellä kierroksella. Koska henkilökunta ja me vaalitoimikunnassa osasimme tehtävämme sujuvammin, samoin äänestäjät osuutensa, niin äänestys sujui reippaan asiallisesti.

Me vaalitoimikunnan jäsenet ja varajäsenet väistimme päivän kylmyyttä ja kuljimme pihan alla tunnelissa päivän edellyttämät kävelyt talosta ruokalaan ja sieltä toiseen taloon. Sitä vähän ihmettelin sitten taloissa ikkunoista pihalle ja rantapoluille katsahtaessani, että tuulesta, pakkasesta ja Koukkuniemen piha-alueen jäisestä tiestöstä huolimatta pihamaisemassa liikkui ulkoilijoita: vanhuksia pyörätuolissa ulkoiluttajien kanssa ja joitain vanhuksia yksikseenkin kävelyllä.

Päivän päätteeksi sain kyydin takaisin Tampereen keskustaan. Kävin virastotalossa äänestämässä. Nyt ääneni on käytetty.

Leave a Reply