Kesätyö kutomossa yli 40 vuotta sitten

Etsin kesätöitä lähikaupungin sijasta naapurikaupungista, koska sieltä oli luvattu vinttipeti viimeistelemättömältä ullakolta käyttööni, kunhan autan emäntää vapaa-aikoinani. Majapaikka oli kaupungin rajalla, joten se oli kaukana myös viereisen kunnan taajamista ja kirkonkylästä. Lepo- ja vapaa-aika oli näin järjestyksestä. Työmatkat maksaisin palkallani, ja vipin ensimmäistä kuukautta varten myös.

Työvoimatoimistosta löytyi siihen aikaan koululaisille avoimia työpaikkoja ihan normaleeilta työmarkkinoilta. Otin osoitteita muistiin ja kävelin ensimmäiseen kohteeseen, koska niin siinä firmassa haluttiin. Siis niin, että mennään työpaikalle näytille ja samalla nähdään työtehtävät, kokeillaan niitä ja jäädään töihin, jos lähipomo hyväksyy. Hyväksyihän hän, enkä sitten muita paikkoja katsastanutkaan. Tämä oli ihan pysäkkini vieressä.

Kutomo valmisti pääasiassa käsineitä armeijalle, harmaita, sormien kärjistä avoimia paksuja talvisormikkaita. Niitä minä kudoin kolme kuukautta kutomakoneella, jonka käytön opettelin ensin ja aikaa myöten myös lankojen virittelyn. Bussimatkoilla ja unessa näin harmaita silmukkarivejä. Niin sanoivat vakituisetkin työntekijät näkevänsä.

Palkka oli sen ajan minimipalkka urakkatyölle. Urakkapalkka kasvoi vauhdin kasvaessa, mutta sateisen kesän ja ullakkounien vuoksi niveliäni särki jatkuvasti ja tietysti uudenlainen työ koetteli lihaksiani. Yleensä sain tehtyä niin paljon tulosta päivässä, että minua ei irtisanottu ja sain sen peruspalkan, joskus vähän ylikin, kun oli lämpimiä päiviä pitempään. Matkat majoitukseen olivat silloin kevyitä, mutta sadeaikojen jatkuessa todella tuskallisia nivel- ja ristiselkäkipujen vuoksi.

Lasten ja kasvimaan hoitaminen sekä tiskaaminen olivat töitä, joissa autoin iltaisin ja viikonloppuisin, joten kotiäiti sai vähän omaakin aikaa. Pikkutytöt olivat kivoja ja leikin heidän kanssaan mielelläni. Kasvimaa kasvoi itsekseen sateiden aikaan, vaati kitkemistä sään kuivuttua ja vettä kuivien, lämpimien päivien jatkuessa. Näissä hommissa tytötkin olivat mukana. Perheen isä muistaakseni kalasti tai teki vuokratilan muita hommia.

Kesän lopulla ostin itselleni työpaikan toisesta toimipisteestä alennuksella lakkanailontakin ja kotiin ruoka- ja kahviastiaston, koska kömpelönä liikkujana olin aiemmin rikkonut astioita. Kun olin nuuka, kesäpalkka riitti taskurahoiksi koulukavereiden kanssa kahviloissa koulun jälkeen istuskellessa ja muiden kavereiden kanssa viikonloppuisin harrastuksissa liikkuessa.

Keväällä palkka oli käytetty. Lopulta myös harmaat silmukkarivit ja putoavien silmukoiden metsästys katosivat unistani.

Leave a Reply